Välkommen till Eskilstunacupen Lira BK!

Eskilstunacupen tycker att det är så kul att välkomna Lira BK till nästa års upplaga.

Vi passade på att ta en pratstund med Lira BKs lagledare Jimmy Landström. 


Berätta gärna vad ni är för en förening och vilka ni är? 

Vi är Lira BK från Luleå, flickor födda 2011. Tjejerna bor på området runt och i närheten av Björkskatan och Porsön, vid Luleå Tekniska Universitet. Det ligger cirka fyra–fem kilometer utanför centrala Luleå med att ganska stort upptagsområde. Tjejerna i laget kommer från fem olika skolor. Just nu är vi 21 spelare i truppen och 18 har anmält sig att följa med till Eskilstuna. I föreningen, som är en breddförening, är vi ca 800 aktiva och 100 ledare. Därmed även Norrbottens största fotbollsklubb.

Vad inspirerade er att anmäla er till Eskilstunacupen och hur hittade ni vår cup? 

Vi ville gärna hitta en cup som ligger mellan säsongerna när många i laget spelar basket och ishockey oktober-mars. Efter lite googlande hittade vi den här och fick bra rekommendationer. Snön har dock knappt försvunnit den här tiden i Luleå så vi försöker hitta träningstider till tjejerna för att hålla igång under vintern. Men det är tufft i konkurrens med seniorlagen när vi bara har en inomhushall. Vi ser det här som en bra träningsturnering för att komma igång med säsongen.

Finns det specifika mål eller förväntningar ni har för ert lag under Eskilstunacupen? 

 Att tjejerna ska få växa med uppgiften att resa drygt 100 mil enkel väg, självhushåll i stugor och sedan lira matcher på det. Vi flyger Luleå Airport-Arlanda och tar sen minibussar till Eskilstuna. Resan blir både att svetsa samman laget och få nyttiga fotbollsmatcher. Vi kommer att köra ett liknande upplägg på Piteå Summer Games 2024 där laget får bo i bungalows vid havsbadet. Kanske återser vi några av lagen söderifrån där.

Hur ser ni på möjligheten att möta andra lag och utbyta erfarenheter under turneringen?

 Det blir jättespännande. Nytt motstånd och nya erfarenheter. Vi blev inbjudna till en cup i Skellefteå i månadsskiftet september-oktober och gjorde en jättematch mot Hammarby där. Vi håller kontakten och det kanske blir någon studieresa med träningsmatcher i Stockholm framöver för att kika på deras akademi. Något liknande hoppas vi få med oss från Eskilstuna.

Är det någon annan aktivitet ni ska planera in i samband med ert besök i Eskilstuna?

Vi reser långt och behöver spara den mesta av energin till fotbollsplanen, men ett besök på Parken Zoo vore en höjdare om det är öppet. Ni kanske har några friplåtar?


Varmt välkomna till Eskilstunacupen!